Geordende droefheid (2020)

Vijftien verhalen over fotografie, Rotterdam en Gerard Reve.

Ooit maakte ik met de hand het tiendelige en gratis zine Twisted Streets, maar toen was ik nog piepjong, boos en zeer brutaal. Tegenwoordig liggen de kaarten anders: ik ben oud (niet stok-), tevreden en wanneer nodig nog steeds brutaal (bij vlagen honds-). Dat heeft geresulteerd in een fotoboek dat gaat over de duistere en minder gangbare kant van het bestaan. Een schemergebied dat zo nu en dan bezocht en onderzocht moet worden, want er gaat een hoop schoonheid achter schuil, ook al heerst de opvatting dat de duisternis inferieur is aan het licht.

Geordende droefheid: zo heet het fotoboek dus en sinds ik na een zwaar ongeluk in 2016 weer kon lopen en fotograferen ben ik er tussen de bedrijven door mee bezig geweest. Het boek bevat vijftien geschreven verhalen die in de kern over drie grote liefdes gaan: fotografie, Rotterdam en Gerard Reve.

Bij die geschreven verhalen horen natuurlijk foto’s en dat zijn er vijftig in totaal, in stemmig zwart-wit. Nee: er zijn nauwelijks mensen te zien en als ze er zijn, dan heel klein of in de verte. Deze keer wilde ik het anders aanpakken, van de gebaande paden afwijken. Wél zijn er Rotterdamse stadslandschappen te zien en weggestopte, verguisde plekken waar ik eindeloos vaak langs- en doorheen ben gezworven, meestal zonder geldige reden (maar welke fotograaf heeft geldige redenen nodig?) en met een op hol geslagen hoofd vol gedachtenspinsels over fotografie, ideeën over de havenstad en fantasieën over mijn lievelingsschrijver. Reves werk inspireert sinds jaar en dag en wanneer een schrijver erin slaagt eindeloos inspirerend voor een fotograaf te zijn, dan moet de fotograaf ook in staat zijn om die liefde naar fotografie te vertalen.

En dus: fotografie, Rotterdam, Reve. In Geordende droefheid komt het allemaal samen.

Geordende droefheid (wat een uitdrukking van Reve was) is vormgegeven door ontwerpstudio HeyHeydeHaas en ik mag mezelf gelukkig prijzen, want het is een prachtig fotoboek geworden met doordachte papierkeuzes, een heel eigen bindwijze en andere bijzondere details. Laura van Mourik redigeerde de vijftien verhalen en Tim Enthoven heeft speciaal voor het boek een illustratie gemaakt. Bert van der Horst deed de lithografie.

Het boek is gedrukt door Booxs. Ik geef het uit in eigen beheer in een oplage van 250 stuks. Dat is evenveel als Twisted Streets. Niet alles verandert!

(Het past door de brievenbus.)

ISBN: 978-90-9033717-3