Moscow will burn (2023 – 2024)

Moscow will burn is een volledig handgemaakt zine over Tbilisi (Georgië) in tijden van oorlog. De stad werd in korte tijd overspoeld met een grote hoeveelheid vluchtelingen afkomstig uit buurland Rusland, dat een brute oorlog is begonnen. Het levert een interessante mix van mensen op en een sfeer die niet altijd even goed is: lang niet alle Georgiërs zitten op de Russen te wachten.

Op 24 februari 2022 viel Rusland buurland Oekraïne binnen. Vanaf dat moment was de wereld voorgoed veranderd. De russofobie nam overal snel toe, ook in buurland Georgië, dat vroeger onderdeel uitmaakte van de Sovjet-Unie en waar tot op de dag van vandaag nog altijd veel Russisch wordt gesproken.

Na het uitbreken van de oorlog vluchtten er meer dan honderdduizend Russen naar Georgië, waarvan het grootste deel naar de hoofdstad Tbilisi. De precieze redenen om te vluchten verschilden, maar veel bewoners van Tbilisi zaten bepaald niet te wachten op de komst van zoveel Russen. Het gevolg is een stad waar mensen wonen met totaal verschillende achtergronden en opvattingen. En ondanks die verschillen zal iedereen samen moeten leven.

Moscow will burn beschrijft zes ontmoetingen in Tbilisi, in zowel foto’s als teksten. Met Georgiërs én met Russen. Uiteindelijk ontkomt niemand aan de oorlog, ook al vindt die een stuk verderop plaats.

Het zine is gemaakt om gratis weggegeven te worden, maar een kleine donatie (naar eigen inzicht) waardeer ik zeer. Het maken ervan heeft me veel papier, inkt en uren gekost. Veel dank!

Alles in het zine is handgemaakt

Moscow will burn is met de hand gemaakt: de foto’s en teksten zijn thuis geprint, het papier is op maat gesneden en elk exemplaar is bewerkt met verf. Geheel in de geest van de tien Twisted Streets zines (2006 – 2011).

Myrs en zijn kameraden

In Moscow will burn staan zes ontmoetingen beschreven. Een van die ontmoetingen was met Myrs en zijn kameraden:

Lana en Natalie

Een andere ontmoeting was met Lana en Natalie, twee goede vriendinnen die in een nagelsalon werken:

Een paar foto’s die niet in het zine staan