PS Camera (2011 – 2016)

PS Camera was een project waarbij de huidige generatie fotografen nieuw werk maakte met de camera’s van hun overleden voorgangers. Ik ging ik aan de slag met de Rolleiflex van de Rotterdamse en lang geleden overleden fotojournalist Kees Molkenboer (1907 – 1987) die in de jaren ’40, ’50 en ’60 Rotterdam vastlegde. Zijn camera mocht ik een tijdje lenen van het Nederlands Fotomuseum. De resultaten werden tentoongesteld in een groepstentoonstelling in Museum Hilversum. Een project van Koos Breukel en Rose Ieneke van Kalsbeek.

Van het Nederlands Fotomuseum leende ik in 2011 de Rolleiflex van Kees Molkenboer, die normaal veilig in een archief ligt opgeslagen. Ik kreeg hem overhandigd van zijn zoon Peter (1943 – 2011, foto boven), die net als zijn vader beroepsfotograaf was.

Met zijn Rolleiflex maakte Kees Molkenboer in 1955 de beroemde foto van de Rotterdamse bokser Bep van Klaveren. In de tijd dat kleurenfotografie nog even zeldzaam was als een strenge winter nu.

Hij legde er typisch Rotterdamse taferelen mee vast, zoals de wederopbouw na het bombardement van 1940, de watersnoodramp van 1953 en dierentuin Blijdorp.

Ik gebruikte de camera om zestig jaar later momenten van nu mee te vangen:

De tentoonstelling in Museum Hilversum (2016) toonde een selectie van dertig resultaten uit het project. PS Camera is tot stand gekomen dankzij de medewerking van alle deelnemende fotografen, Edie Peters, Han Schoonhoven, Marcel Molle, bruikleengevers, erfgenamen, Prins Bernhard Cultuurfonds – JoostTholensFonds en het Mondriaan Fonds.