Bryan

Een van de mooiste ontmoetingen van 2023 was die met Bryan (49). Hij woont in een piepklein huisje van Skaeve Huse. Dat is een bijzondere woonvorm bedoeld voor stadsbewoners die extreme overlast geven. De huisjes staan aan de rand van de stad, in een rustige omgeving, met weinig prikkels van buitenaf. De bewoners krijgen begeleiding en zorg. Het concept is over komen waaien uit Denemarken. Skaeve huse betekent daar letterlijk “rare huizen”.

In een vorig leven was Bryan een behoorlijk zware crimineel. Overvallen, berovingen. Volgens mij stal hij partijen drugs van dealers om die vervolgens door te verkopen. Hij heeft bijna zeven jaar in verschillende gevangenissen gezeten (Breda, Assen). In de gevangenis van Assen blonk hij uit in volleybal, hij had het bijna tot teamcaptain geschopt.

Daarna heeft Bryan een flinke klap van de molen gekregen. Van die crimineel is niets meer over. Tegenwoordig is hij een zachtaardig mens, iemand die om het minste of geringste lacht. Een man vol levenslust. We hebben samen in zijn huisje tekenfilms gekeken. Bryan dronk rum en rookte wiet. Hij is veel in de weer met complottheorieën. Zo beweert hij dat hij drie moeders heeft: de zon, de aarde en het universum. Op zijn ramen heeft hij boodschappen geschreven die door satellieten opgepikt kunnen worden. Als ik het me goed herinner zei een van de begeleiders dat Bryan tegenwoordig het verstand heeft van een kind.

Op een gegeven was op televisie Gollem uit The Lord of the Rings te zien. Bryan schreeuwde enthousiast dat ik op hem lijk en bleef dat de rest van de dag herhalen. Dat was even slikken, maar goed, het kan niet allemaal rozengeur en maneschijn zijn. We hadden het erg gezellig samen.

Voor Het Beelddepot. Bedankt Chantal van Hout.