De Twilight Broeders

In 2012 viel de Ramadan midden in een snikhete zomer. De Twilight Broeders is een reeks portretten van vastende moslimbroeders, geschoten in de straten van Rotterdam.

De foto’s zijn gemaakt tijdens de twilight zone, het uur in de fotografie waarin de zon nog nét niet achter de horizon verdwenen is. Een zeldzaam moment waarin het licht kan gloeien, de schaduwen lang zijn en de lucht is afgekoeld. Nog even en het vasten wordt doorbroken door de zonsondergang – de avondmaaltijd iftar kan beginnen.

Is het verlangen naar eten en drinken in de twilight zone het hevigst? En zijn de mannen als gevolg daarvan extra humeurig? Of juist vergevingsgezind? De straatfotografie is een methode om daar achter te komen.

De Twilight Broeders is geschoten in het kader van het project PS Camera, met de Rolleiflex van de overleden Rotterdamse fotojournalist Kees Molkenboer. De camera mocht ik lenen van het Nederlands Fotomuseum.

De reeks portretten werd in het najaar van 2012 tentoongesteld bij Onomatopee in de expositie Who Told You So?! #3 Truth vs Scene. Met werk van onder anderen Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, Daan Samson en Gillian Wearing.

Het Twilight Broeders logo werd gekalligrafeerd door Niels Bakkerus.