Rotta (1270) > Roffa (2024)

De opdracht van Stadscollectie Rotterdam was: laat je inspireren door een stuk hout van 750 jaar oud en maak een foto van het Rotterdam van nu. Het stuk hout is een splinter uit de dam die heel lang geleden het dorpje Rotta beschermde tegen het water. Ik maakte een foto van de plek waar Rotta ooit lag, inmiddels diep onder de grond. Rotta werd Rotterdam…

De tweeluiken waren een aantal weken te zien op de Maasboulevard en het Heemraadsplein. Bedankt Anne Bloemendaal, Nicole Robbers en Anouk Estourgie. Ook van jou! is onderdeel van Het verhaal van Rotterdam / Museum Rotterdam.

Rotterdam is de stad van hoog, hoger, hoogst. Wie over straat loopt wordt gedwongen de blik richting de hemel te richten, waar het inmiddels stikt van de torens. Ze staan er trots te wezen in de meest uiteenlopende gedaantes; kolossaal en fier, rank en sierlijk. Allemaal opgetrokken uit staal en beton. En voordat je het weet staat er weer een nieuwe toren bij, de hemel raakt langzaamaan vol. Onze stad noemen we Roffa.

Maar ooit, zo’n duizend jaar geleden, begon het heel klein en een paar meter onder het huidige straatniveau. Voordat Roffa verrees was er Rotta, een vroegmiddeleeuwse nederzetting van boerderijen aan het veenriviertje de Rotte. Rond 1150 ging het dorpje door overstromingen ten onder. Zoals het echte Nederlanders betaamt, werden er ijverig maatregelen genomen. In 1270 werd een dam gebouwd die het woedende water moest tegenhouden. Dit stuk hout is een splinter uit die oorspronkelijke dam. Staal en beton kenden de mensen toen nog niet, maar zonder dit simpele stuk hout was het piepkleine Rotta er niet geweest. En het moderne Roffa al helemaal niet.

Rotterdam gaat gestaag de hoogte in, er is geen weg meer terug. Daarom is het goed om de blik ook af en toe naar beneden te richten – richting het fundament – en je zult je realiseren waar het ooit allemaal begon.