Sharia4Belgium

In april 2011 ging in Frankrijk een verbod in op het dragen van de boerka en niqaab.

Een goep van ongeveer veertig moslimfundamentalisten, volgelingen van Sharia4Belgium, verzamelde zich op een parkeerplaats net buiten Parijs. Zij waren door hun woordvoerder en leider Fouad Belkacem opgeroepen om naar de Franse hoofdstad te komen om te demonstreren tegen het boerkaverbod.

Vlak voordat de demonstratie begon werd deze door de Franse autoriteiten verboden, omdat er zou kunnen worden opgeroepen tot haatzaaien. Op de parkeerplaats werd gewacht op nadere instructies van broeders in Parijs, om alsnog ten strijde te kunnen trekken.

Gepubliceerd in Vice Magazine Nederland, Vice Magazine Internationaal (2011, tekst en interview Fouad Belkacem: Jan van Tienen), NRC Handelsblad, NRC next en De Standaard (2014).

Sharia4Belgium verwierp de democratie en riep op om van België een islamitische staat te maken. De organisatie is sinds oktober 2012 ontbonden. In datzelfde jaar kreeg de Belgisch-Marokkaans woordvoerder Faoud Belkacem twee jaar gevangenisstraf wegens het aanzetten tot haat en geweld tegen niet-moslims.

In april 2013 deed justitie huiszoeking bij een aantal leden van Sharia4Belgium. Ze werden verdacht van het ronselen van strijders in de Syrische burgeroorlog.

Een proces tegen de organisatie startte in september 2014. Het grootste deel van de 46 verdachten kwam niet komen opdagen, omdat zij streden (of zijn omgekomen) in Syrië en Irak. Het leek er op dat de meeste verdachten die in Syrië zaten, zich hadden aangesloten bij IS.

Leider Fouad Belkacem kreeg in oktober 2014 een gevangenisstraf van 15 jaar opgelegd.